De kans is groot dat eind 2021 een piek in het aantal faillissementen van Nederlandse bedrijven zal optreden. Dat verwachten experts van PwC en de Universiteit Leiden. Tot nu toe is zo'n golf uitgebleven, deels dankzij de steunmaatregelen van de overheid.
Dat de meeste faillissementen in de laatste drie maanden van dit jaar verwacht worden, betekent niet dat er op korte termijn geen bedrijven failliet zullen gaan. Bijna drie kwart van de ondervraagde experts verwachten dat het aantal faillissementen komend kwartaal al zal oplopen. Maar de piek is voor later, denkt 31 procent.
De belangrijkste oorzaak is de achterstallige belastingschuld. Veel bedrijven hebben vanwege de coronacrisis uitstel van belasting gekregen, maar zullen dat dit jaar toch moeten betalen. Eind vorig jaar bedroeg de totale belastingschuld al 13,2 miljard euro, volgens de experts. Het ministerie van Financiën houdt het op “circa 12,5 miljard”. Bijna een kwart van de experts denkt echter dat niet alle bedrijven in staat zullen zijn hun achterstallige belastingen te betalen, waardoor ze uiteindelijk toch faillissement zullen moeten aanvragen.